LUONTO JA HISTORIA

Koitelin kalliot

Koitelin kvartsiitti-konglomeraattimuodostuma on iältään 2093 miljoonan vuoden vanhaa varhaisproterotsooista kalliota. Koitelissa kvartsiitti-konglomeraatti muodostumaa lävistää vielä hieman nuoremmat gabrot (1873 miljoonaa vuotta). Kallioperä on lisäksi liikkunut, joten siinä on ruhjeita ja siirroksia, jopa Koitelin koskissa on nähtävissä siirrosvyöhykkeitä.

Kvartsiitti on lujaa ja kulutusta kestävää kiveä, mutta silti viimeisten jääkausien aikana, 30 000–10 000 vuotta sitten, valtavan, kilometrejä paksun jäämassan alla kallionpinta silottui jäätikön pohjalastissa kulkeutuvan kiviaineksen vaikutuksesta. Näin syntyivät silokalliot, joita voimme nyt ihastella.

Erilaiset uurteet, joista voidaan katsoa jäätikön liikesuunta, syntyivät jäänpohjassa olleista kivistä, jotka raapivat kiveä jään liikkuessa hitaasti, mutta varmasti eteen- tai taaksepäin, riippuen oliko jääkauden aikana menoissa lämmin- vai kylmäkausi. Koitelista voi uurteiden perusteella erottaa kahden eri jäätikön liikesuunnat: vanhempi länsi-itä suuntaisesti kulkeva ja nuorempi luode-kaakko suunta. Uurteiden suuntia voi itse tutkia kompassin avulla.

Kasvillisuus ja maaperä

Koitelin kasvimaailma on varsin moni-ilmeinen. Kallionrakojen niukka, mutta koristeellinen sammal-, sara- ja varpukasvillisuus vaihtuu toisaalla pieniin mänty- ja kuusimetsiköihin, toisaalla mitä rehevimpiin lehtojuotteihin tai aurinkoisiin ketolaikkuihin. Kosken partaalla ja suvannoissa kukoistavat punaiset rantakukat ja valkokukkaiset sätkinlautat.

Harvinaisiakin lajeja alueen yli kahdensadan kasvilajin joukossa on, kuten Sahasaaren keto- ja ahonoidanlukot. Ketonoidanlukot piileskelevät matalaruohoisella kalliokedolla joskus vuosiakin näkymättömissä, mutta kesän ollessa niille sopivan kostea ja lämmin nousevat jopa satapäisenä joukkona esiin. Niiden versot tosin ovat hyvin pieniä ja kalpeanvihreitä, joten ne jäävät monelta huomaamatta. Noidanlukot ovat ketojen ja pientareiden kasveja, jotka ovat Suomenmaassa ja muuallakin taantuneet ja siksi silmälläpidettäviä.

Maaperältään Koiteli on kalliopaljastumien lisäksi pääosin kallion päällä olevan metrin parin paksuisen moreenipatjan peitossa. Kiiminkijoki on virratessaan mutkitellut ja jättänyt aikojen kuluessa vanhoja jokiuomia, mm. Koitelin koskien kaakkoispuolella. Myös soraa, hiekkaa ja silttiä tavataan Koitelin rannoilta. Nämä ovat kuitenkin pääosin Kiiminkijoen kuljettamia ja kerrostamia muodostumia.

HISTORIAA

Koiteli – nimi voidaan sanoa kohtuullisella varmuudella olevan saamelaisperää ja tarkoittavan keskellä olevaa. Koitelin historiassa nousevat esiin eri aikakausina kukoistaneet teollisuus, matkustaminen, kauppa sekä ihmisen perimmäinen vietti kokoontua yhteen. Koiteli on aina ollut Kiiminkijoen keskus ja merkittävä etappi, johon kuuluvat palvelut ja pysyvä toiminta. Alue on aina ollut enemmän kuin luontokohde ja sitä leimaa ihmisen ja luonnon pitkään jatkunut vuorovaikutus.

Noin 5 000 vuotta sitten meren laineet huuhtelivat Koitelin rantoja paikassa, jossa Kiiminkijoki tuolloin purkautui mereen. Rantaviiva oli varsin mutkikas ja pieniä saaria tai luotoja runsaasti, varsinkin pohjan puolella olevassa suuremmassa merenlahdekkeessa. Saaret ja luodot olivat oivia paikkoja kalojen kutuun ja hylkeille; nuo ryhmät taas olivat sen ajan ihmisen ravintolähteitä metsän riistan ohella. Ei siis ihme, että ensimmäiset merkit ihmisten oleskelusta Kiimingissä liittyvät Koitelin rantamiin.

Alueelta on tehty kvartsilöydöksiä, kivilatomuksia ja asuinpaikkojen pohjia mutta myös arkieloon liittyneitä kiviesineitä: poikkiteräinen kirves ja tuura. Maan kohotessa merenranta loittoni ja Kiiminki jäi hiukan syrjään, sillä myös Iijoen Kierikin alue ja Oulujoen rantamat tarjosivat hyviä asuinpaikkoja. Kesti kauan ennen kuin ihminen asutti Koitelin lähialueita pysyvästi, todennäköisesti vasta 1500-luvulla. Jokivarsi säilyi nautinta-alueena, rantamille ei rakennettu. Näin Koitelissakin. Saaria käytettiin eläinten laitumina, mutta peltojakaan ei matalakunttaisiin saariin tehty. Poikkeuksen muodostaa nykyiseen Pikkusaareen eli Peltosaareen varsin myöhään tehty perunapelto. Yläjuoksun suurimpia saaria, Myllysaarta ja Tulisaarta käytettiin perimätiedon mukaan kesäisin jo varhain väliaikaisina hautausmaina, koska matka lähimpään kirkkotarhaan oli hankala.

Lähes koko 1800-luvun Koitelin koskien voima oli valjastettu sahan käyttöön. Sahauksen loputtua Koiteliin suunniteltiin voimalaitosta. Koiteli on aina ollut paikkakuntalaisten virkistäytymispaikka. 1950-luvulta lähtien virkistyskäyttöä on kehitetty rakentamalla mm. saaria yhdistäviä siltoja.

Klikkaa kartta suuremmaksi.

Koskenlasku: Kuohuva Koiteli

Kiiminkijoki kuoriutuu jääpeitteestään huhtikuun loppupuolella ja se on merkki Koitelin koskenlaskukauden avaukselle. Kuohuva Koiteli on erityisesti yritysryhmille suunnattu koskenlaskuelämys. Ohjelma sisältää kaksi laskua Koitelin upealla koskialueella.

Ohjelman aluksi otamme tuntumaa veteen selättämällä Tulikurkku-nimisen könkään ja suuntaamme kohti ”Uittoränniä”. Toinen laskuista tapahtuukin sitä reittiä, mitä uskallamme yrittää. Ammattitaitoiset kipparimme luovivat ryhmänne läpi kimuranttien kuohujen. Ohjelman aikana nautitaan kahvit ja maittavat retkieväät omalla tulipaikallamme Uittokämpän pihamaalla tai Koitelin Tunnelmatuvan suojissa.

Jokaisesta myydystä Uittorännin koskenlaskusta ohjaamme 0,5 €/hlö Suomen Luonnonsuojeluliiton Vapauta virrat -kampanjalle. Katso yrityksemme vastuullisuuslupaus.

Ohjelma sisältää: Yllä mainitun ohjelman, kahvit, makkaraa, virvokkeita ja pikkuleipiä sekä oppaiden palvelut.
Varusteet: Kypärä, pelastusliivi, sadepuku ja kumisaappaat. Varaa mukaan vaihtovaatetta!
Osallistuminen alkoholin vaikutuksen alaisena ehdottomasti kielletty!
Tapaamispaikka: Koitelin Koskikippari, Ylikyläntie 184, Kiiminki. Koitelin Koskikippari
Lisämaksusta: Kuljetukset (Oulu–Koiteli–Oulu), saunatilat, ruokailut
Koko päivä Koitelissa? Tutustu Uittokämpän kokouspakettiin tästä:
Ohjelman kesto: n. 2½ tuntia
Toteutusaika: 1.5.–6.6. (vesitilanteen mukaan)
Hinta: Yli 15 hlöä 64 € / hlö, alle 15 hlöä 69 € / hlö
sis. alv. 10 %
Hinta sisältää kuljetukset pukutilan ja lähtöpaikan välillä.
Minimilaskutus: 8 hlöä
Vakuutus: Go Arctic Oy:llä on oman toimintansa kattava järjestäjän vastuuvakuutus

Koskikalastusta Koitelissa

Koitelin koskialue soveltuu erinomaisesti kevyillä välineillä tapahtuvaan viehe- ja perhokalastukseen. Luontaisina saaliskaloina alueella ovat harjus, ahven ja hauki. Lisäksi pyyntikaudella jokeen istutetaan pyyntikokoista taimenta.

Ohjelma sisältää perhokalastuksen opetusta ja tunnelmallisen kala-aterian nuotion loimussa. Onpa asiakkailla mahdollisuus kokeilla myös oman perhon sitomista. Pääasiana on kuitenkin tietysti kalastus ja luonnosta nauttiminen. Asiantuntevat oppaamme antavat vinkkejä kalastustekniikan lisäksi parhaista ottipaikoista ja vieheiden väreistä.

Hinta sisältää: Perhokalastuksen ja perhonsitomisen opetusta, evästelyt tulilla (makkaranpaistoa, virvokkeita, kahvia ja pikkuleipiä) sekä kalastukseen tarvittavat luvat.
Lisämaksusta: Kuljetukset. Sadetakki, kumisaappaat ja sukat.
Ohjelman kesto: n. 5 tuntia
Toteutusaika: Kesä-syys
Hinta: 75,00 € / hlö sis. alv. 10% (minimilaskutus: 5 hlöä)
Vakuutus: Go Arctic Oy:llä on oman toimintansa kattava järjestäjän vastuuvakuutus.

Koitelin Tiimipolku

 

Raikas ulkoilma, Koitelin koskien villit ja vapaat kuohut sekä unohtumattomat maisemat luovat mainiot puitteet virkistyspäivän viettämiselle. Kun mukaan heitetään vielä aivotyöskentelyä vaativia logiikkatehtäviä, niin mikäs siinä on tyhy-päivää vietellä! Koitelin hyväkuntoisten reittien varrelle olemme järjestäneet ryhmällenne erilaisia rasteja, joihin tarvitsette yhteistyötä, luovuutta ja toinen toisensa auttamista. Tiimityötaidot vahvistuvat kuin itsestään. Rastien jälkeen maistuu makkara ja kahvi. 

 

Hinta sisältää:5 erilaista tehtäväpistettä Koitelin koskialueella, kahvia ja keksiä, grillimakkara, oppaiden palvelut ja tarvittaessa sadetakki. 
Ohjelman kesto:
n. 2 h
Toteutusaika: Touko-marras
Hinta: 42,00 €/ hlö sis. alv. 10% (minimilaskutus 10 hlöä)
Vakuutus: Go Arctic Oy:llä on oman toimintansa kattava vastuuvakuutus.
Varustus: Asiakkaan oma ulkovaatetus